Веселин Марешки: България трябва да има независима външна политика
Издигането на две български кандидатури за председател на ООН беше обидно за българския избирател. Обидно бе народът да се раздвоява между две имена за поста, при положение, че имахме напълно легитимна българска номинация и това беше Ирина Бокова. Както видяхме и от резултата на гласуването, това беше абсолютно грешен ход на българското правителство, заяви по Българско национално радио кандидатът за президент Веселин Марешки. Той участва в диспут по програма „Хоризонт“ заедно с други претенденти за „Дондуков“ 2  на тема „Външна политика и национална сигурност“.
България териториално е в Европейския съюз, няма как да кажем и да се държим все едно сме в Азия. Освен това сме коалиционни партньори на НАТО, подписали сме документи, които трябва да спазваме, но това не означава, че трябва да обявим война на Русия, Китай, Бразилия или която и да е друга държава. Ако аз съм президент никога няма да допусна това, което се случва през последния президентски мандат – да вкарвам държавата в международни проблеми, особено с велики сили като Русия, категоричен бе Веселин Марешки.
Той допълни още, че ако бъде избран за държавен глава, основната му сила ще продължи да бъде независимото и свободно говорене, така че да държи България в максимална независмост от всички, които искат да я ограбят и да напакостят на гражданите й. Без значение дали са малки или големи, дали са вътрешни или външни фактори. „Според вас някой ще накаже ли настоящия все още президент заради войната, която сам обяви на Русия“?, попита риторично независимият кандиат-президент. Според него тези безобразия по отношения и на външната политика на държавата ще бъдат възможни, докато не се разбие политическото статукво. А това може да стане, само ако се избере за президент, човек като него, антисистемен играч, който и с делата си в сферата на лекарствата, и в сферата на горивата, е доказал че прави добри и полезни неща за българския народ.