Социолозите: Марешки ще бъде изненадата на тези избори
За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?
ЦЕЦКА ЦАЧЕВА 20,9
РУМЕН РАДЕВ 15,5
ВЕСЕЛИН МАРЕШКИ 15,2
----
За кой от кандидатите за Президент бихте гласували ако искате да протестирате срещу политическата система и класа?
ВЕСЕЛИН МАРЕШКИ 24%
РУМЕН РАДЕВ 14,2%
СВЕТОСЛАВ ВИТКОВ 9,6%                                                                                                                           
-----
Одобрявате или не действията на Веселин Марешки срещу високите цени на коривата?
Категорично ДА 63%
По-скоро ДА 22%
-----
Одобрявате ли кандидатирането на Веселин Марешки за Президент ?
Категорично ДА 15,8%
ПО-СКОРО ДА 25%
----
ОДОБРЯВАТЕ ЛИ СЪЗДАВАНЕТО НА НАЦИОНАЛНО ОСВОБОДИТЕЛНО ДВИЖЕНИЕ "ЗА ЧИСТА И СВЯТА РЕПУБЛИКА"?
Категорично 23,4%
ПО-СКОРО ДА 28%
----
Веселин Марешки ще бъде изненадващият играч в тазгодишните президентски избори. Това сочат най-новите проучвания на изборните резултати, публикувани от социологическите агенции. Единственият антисистемен участник в тазгодишната надпревара вече дели второ - трето място с подкрепения от БСП Румен Радев.
На въпрос "За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?", малко над 15% от попитаните са посочили съответно Веселин Марешки и Радев. Първото място е заето от кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева, която има малко над 20%. Останалите участници в надпреварата не преминават 10% от избора на анкетираните.
Предприемачът първоначално беше считан за екзотична кандидатура, но тезите му за картел при формираните на цените на горивата се оказаха интересни за българските граждани. Импулс за това даде и обявеното преди дни от КЗК картелно споразумение между 6 вериги, въпреки че специалистите го считат именно за контраудар от страната на управляващите. В действието на КЗК, анализаторите виждат опит на партията на Бойко Борисов да изземе основната теза на Марешки.
Наказателният вот ще бъде изцяло в полза на варненеца, сочат отговорите на друг въпрос "За кого бихте гласували ако ще упражните протестен вот?". Антисистемният играч Марешки е категоричен носител на промяната според избирателите и ще получи над 24% от доверието на избирателите, които ще гласуват символично против управляващите. Тук разликата е убийства в негова полза, като вторият Румен Радев има едва 14% добро отношение сред анкетираните граждани. Следващият в подреждането Светльо Витков, който обаче остана извън бюлетината има под 10%.
Марешки ще бъде безспорната изненада на тези избори, анализират социолозите. Все още не е ясно доколко висок ще е отрицателният вот, за да се определи колко голямо парче от изборната "баница" ще отхапе варненският бизнесмен. Задължителното гласуване и все повечето недоволни от властта обаче обещават интересна битка, а този, който овладее негативния вот, ще бъде с реални шансове за окончателна победа, анализират от "Естат".