Парламентът разглежда референдума на Марешки
Уважеми колеги,
уведомяваме ви, че днес 29.07.2016 след 9:00 часа народните представители ще разгледат в пленарна зала предложението за провеждане на пряко допитване до народа на бизнесмена и общественик Веселин Марешки - Референдум 2016. Разглеждането е включено като трета точка от дневния ред за работата на Парламента.
Както е известно, 2644 подписа не достигнаха, според проверките на ГД "ГРАО", за преминаването на границата от 400 000 подписа и директно насрочване на референдума. Сега народните представители ще имат възможност да преразгледат въпросите, да коригират или спрат някои от тях.
Също от 9:00 часа, на площад "Народно събрание", ще се проведе събиране в подкрепа на Референдум 2016. Самият Веселин Марешки ще участва в раздаване на флаери с негово обръщение за прякото допитване до народа, след което ще участва в заседанието на Народното събрание, където ще защити подписите на близо 530 000 българи, включили се в подписката. 
" Днес, Вие - избраниците на българския народ, имате уникален шанс да защитите интересите му и да го освободите от Картела. Шанс да проявите мъдрост и разум като допуснете до провеждане Референдум 2016. Ние държим на всеки от въпросите, които сме задали. Законът обаче е оставил във Вашите ръце кои от тях ще стигнат до пряко допитване на народа и под каква точно форма. Така, пак във Ваши ръце е дали ще уважите желанието на половин милион българи. Или да докажете, че всъщност мнението на хората няма никакво значение за Вас. И да слезете по-ниско и съвсем да обезличите институцията Народно събрание.
Народът вероятно ще разбере, че не искате да намалите броя си. Сигурно ще си затвори очите, че не искате да се лишите от привилегиите си - субсидии и пълен имунитет.
Народът обаче никога няма да Ви прости, ако застанете на страната на картела и позволите да бъде краден и малтретиран ежедневно. Нито ще Ви прости, ако нарушавате и толерирате нарушаването на Закона.
Независимо от изхода на гласуването днес, ще направим всичко възможно всеки един български гражданин да разбере, чуе или прочете името и лицето на всеки от Вас и как е гласувал - в полза на гражданите или на картела, който ги ограбва", се казва в обръщението на Марешки пред депутатите.
По-долу е пълният му текст.
С пожелание за успешна работна седмица,
- - - -
PR Team REFERENDUM 2016
0877720200
pr@referendum2016.bg
www.referendum2016.bg
 
 
 
 
 
  РЕЧ НА ВЕСЕЛИН МАРЕШКИ ПРЕД НАРОДНО СЪБРАНИЕ ПО ПОВОД РЕФЕРЕНДУМ 2016
29.07.2016
 
Уважаема Госпожо Председател на Народното Събрание,
Уважаеми Господа Заместник Председатели,
Уважаеми Дами и Господа Народни Представители, представители на правителството, медиите, обществени организации и медиите,
Поводът да застана тук е Референдум 2016 - една инициатива, която подехме през миналия октомври с няколко ясни идеи в съзнанието си. От една страна, политическата система в България е изчерпана. И вие много добре го знаете. Системата не фунционира в полза на тези, заради които е създадена - хората на България - Вашият работодател.
От друга страна, искахме да им дадем възможност да разберат, че всъщност властта е в техните ръце. Те са основен коректив на Вашата дейност и прякото допитване до народа е инструментът за това. Тоест - съществува и принципният мотив, че хората трябва да разберат, че могат да упражняват реален контрол върху управленски решения, които не им харесват.
Когато към гореизтъкнатото добавим опитът ни в бизнеса и намирането на практически и ефективни решения, естественият извод е, че трябва да намерим как да променим системата, така че тя да работи в интерес на хората, при това бързо, качествено и ефективно.
Но нека да започнем с въпросите и кратка аргументация защо ги зададохме?
1. Подкрепяте ли да се въведе регулация на пазара на горива, така че да се гарантират по-ниски цени в бензиностанциите?
В последните месеци се видя, че на пазара на горива се допускат безобразно високи надценки. Някои икономисти дори изчислиха, че на годишна база, благодарение на нашите ниски цени, у потребителите остават около 1,5-2 милиарда лева. Регулацията, която предлагаме да се въведе, вече съществува в други отрасли - определят се видовете играчи на пазара и се лимитира надценката, с която могат да работят. Така ще се премахнат спекулациите и ще се обезсмисли картелирането.
И - Моля Ви, не ми казвайте, че си оправям бизнеса - аз притежавам 8 бензиностанции, в България има 3600. Говорим за 1/400 от пазара на горива, или 0,25%. 
2. Подкрепяте ли да се премахне ограничението едно лице да може да открие не повече от 4 аптеки на територията на страната, за да стане пазарът по-конкурентен и да се намалят цените в аптеките?
Тук ще изтъкна само един аргумент. Спазете Конституцията. Защото 8 години вече не го правите. 8 години вие, народните представители не признавате Основния закон на Република България.  Чета дословно ЗАКОН ЗА ЛЕКАРСТВЕНИТЕ ПРОДУКТИ В ХУМАННАТА МЕДИЦИНА:
Чл. 222. (1) (Обявена [очевидно разпоредбата на въпросния член] за противоконституционна с Решение на Конституционния съд № 5 от 2008 г. - ДВ, бр. 65 от 2008 г., изм. - ДВ, бр. 71 от 2008 г., в сила от 26.07.2008 г.) Право да извършва търговия на дребно с лекарствени продукти има физическо или юридическо лице, регистрирано като търговец по българското законодателство или по законодателството на държава членка, което е сключило трудов договор или договор за управление на аптеката с магистър-фармацевт, а в предвидените от закона случаи - с помощник-фармацевт, като на територията на Република България може да открие не повече от 4 аптеки.
3. Подкрепяте ли да отпадне напълно държавната субсидия за финансиране на политически партии и коалиции?
Партиите получават средства от държавата за своята дейност, но често ги използват не по предназначение. Политиката следва да бъде е място за хора, утвърдили се в своята житейска сфера, достигнали много и желаещи да допринесат за разрешаването на проблемите на обществото, а не на своите собствени. За съжаление, в България често работи моделът на точно обратното - "влизаш в политиката, за да си оправиш живота". За един парламентарен мандат се харчат около 150 милиона за партиите, преминали 1%  на парламентарни избори. В България получен глас "струва" 11 лева. В Германия - под 1 евро. В Англия няма субсидии.
4. Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален от 240 на 120?
Вчера разбрахме, че по този въпрос има решение на Конституционния съд, че народът не може да бъде това. Все пак аргументите ни са: статуквото в Народно събрание на Република България позволява често да бъдат избирани за народни представители хора без никакво реално присъствие в обществения живот на страната, поставени в листа заради близостта си с един или друг партиен ръководител. Сред Вас има "безгласни букви", които никога не взимат отношение по наболели теми, не внасят законопроекти и не извършват никаква дейност в полза на избирателите си, уверено криейки се зад колективната безотговорност. При намален брой депутати, отговорността за кокретни решения ще бъде много по-видима и незаобиколима.
5. Подкрепяте ли да отпадне имунитетът на народните представители?

В действията на някои от Вас [като се започне от хулигански и противообществени прояви и се стигне до фалшификация на документи, участие в негласни договорки, нарушаващи интереса на избирателите, или водещи до облагодетелстване на тесен кръг от лица, както и други, третирани в Наказателния кодекс], прозира безнаказаност.
Зачестиха и случаите, когато криминално проявени лица се явяват на избори, за да избегнат наказателно преследване срещу тях, или, най-малкото, да забавят или осуетят такова. Достатъчно причини да отпадне безусловният имунитет на народните представители.
Това са нашите кратки аргументи. Те ясно показват, че ние имаме пълното право да искаме от Вас да допуснете пряко допитване до народа така изброените въпроси. Наясно съм, че някои от тях са неизгодни за Вас, защото ще засегнат личните Ви привилегии, а за някои - дори мястото в тази зала. Но пък да не забравяме, че Вие сте се клели във всичките си действия да се ръководите от интересите на народа.
Дами и господа народни представители,
Аз не вярвам в чудеса, но вярвам в Съдбата. Вярвам, че нещата се случват, така както са написани. Великият Архитект на нашия свят си знае работата.
Над 525 хиляди българи се разписаха в подписката ни за Референдум 2016. Нито един от тях не е положил подписа си против волята си, нито едно име не е взето от събирани по-рано други подписки, от домови книги, от списъци на предприятия, политически партии или други. Всеки гражданин е дал израз на свободната си воля. Ако бяхме използвали гореизброените некоректни методи, сигурно щяхме да минем над милион подписа. Но си зададохме въпроса: "Ако искаме от другите да бъдат честни, можем ли да го постигнем с нечестни методи?"
Главна дирекция "ГРАО" към МРРБ отчете, че не ни стигат 2466 подписа. За съжаление, се оправда информацията, която имахме от наши източници, че няма да ни излезе бройката, за да отговорим на законовото изискване от 400 000 легитимни подписа и днес да си говорим не дали ще пуснете Референдум 2016, а как ще бъде насрочен. Дали е имало натиск да не бъдат признати необходимият брой подписи е тема, която ще оставим на слуховете. 
Междувременно, Конституционният съд отхвърли възможността въпросът за намаляването на броя на депутатите да бъде поставян на референдум. Ето защо казвам, че нещата се случват, както е отредила Съдбата. И колкото и да й се противопоставяте - тя ни води там, където е решила и Ви дава възможностите, които трябва да се дадат.
Днес, Вие - избраниците на българския народ, имате уникален шанс да защитите интересите му и да го освободите от Картела. Шанс да проявите мъдрост и разум като допуснете до провеждане Референдум 2016. Ние държим на всеки от въпросите, които сме задали. Законът обаче е оставил във Вашите ръце кои от тях ще стигнат до пряко допитване на народа и под каква точно форма. Така, пак във Ваши ръце е дали ще уважите желанието на половин милион българи. Или да докажете, че всъщност мнението на хората няма никакво значение за Вас. И да слезете по-ниско и съвсем да обезличите институцията Народно събрание.
Напоследък се наслушах как си оправям бизнеса с Референдум 2016 и че губя пари, но си правя пиара за кандидат-Президент. Ето - днес стоя пред Вас, без да съм кандидат за Държавен глава и като собственик на четвърт процент от общия брой на бензиностанциите в България. Горивата обаче съставляват между 5 и 10% от цените на най-основните стоки в потребителската кошница, а за някои и значително повече. Няма сектор, няма стока, която да не е повлияна от горивата. Наскоро Комисията за защита на потребители започна разследване срещу компаниите от пазара на горива. А да ви припомня ли подигравката от преди няколко години, когато при цени от над 2,60 лв. за литър гориво, и след национални протести, те едва-едва се съгласиха "да замразят цените за няколко месеца"?
Сега ние намерихме прагматични решения и поведохме битка с тези ненаситници в името на хората. Същите хора, чиито подписи 4 от 5 комисии към Народното събрание неглижираха. Същите хора, които искат да живеят нормално, да не бъдат грабени, депресирани и буквално смачквани, докато Родината ни е безотговорно ограбвана. Същите хора, да работите в чийто интерес сте се клели.
Независимо от изхода на гласуването днес, ще направим всичко възможно всеки един български гражданин да разбере, чуе или прочете името и лицето на всеки от Вас и как е гласувал - в полза на гражданите или на картела, който ги ограбва
Дами и господа народни представители,
Днес имате невероятната възможност да бъдете националноотговорни и да вземете решение, което да защити думичката "народен" в надписа "народен представител", който поставяте на визитките и биографиите си.
Народът вероятно ще разбере, че не искате да намалите броя си. Сигурно ще си затвори очите, че не искате да се лишите от привилегиите си - субсидии и пълен имунитет.
Народът обаче никога няма да Ви прости, ако застанете на страната на картела и позволите да бъде краден и малтретиран ежедневно. Нито ще Ви прости, ако нарушавате и толерирате нарушаването на Закона.
Изборът е Ваш, но Съдбата си знае работата!
Благодаря за вниманието!