Марешки в Скопие: България има дълг към членството на Македония в НАТО и ЕС
Македония и България са братски страни, но ние позволихме политиците толкова години да ни раздалечават и внушават, че различията между нас са по-силни от това, което ни обединява. Това заяви в лекция в Скопие кандидатът за президент Веселин Марешки. Лекцията беше на тема "Българо-македонското икономическо сътрудничество - ключ към регионалната стабилност и просперитет" и беше изнесена по покана на Македоно-Българската стопанска камара. Десетки представители на бизнес елита на югозападната ни съседка бяха гости на събитието.
"Македония е единствената съседна страна, с която нямаме нито директни полети, нито жп линия, а автомобилният път и от двете страна на границата е далеч от европейските стандарти", заяви Марешки. Той подчерта, че въпреки това над 500 хиляди туристи от Македония са посетили България през 2015 година, а хиляди млади македонци се обучават в българските университети.
"Миналото трябва да е трамплин, а не диван, на който политическият картел да си прави "историческа седянка" и да разиграва с белязани карти европейското бъдеще на децата ни. България е в дълг към Македония и не е направила достатъчно, за да и помогне за приемането й в НАТО и Европейския съюз", каза още кандидатът за президент на България.
Той даде и факти за бездействието на България - още от 2008 година Македония е изпълнила критериите за членство в НАТО, има подкрепата на всички останали страни-членки, но заради спор с Гърция за името на държавата въпросът е замразен.
"България призна Македония преди 25 години, но сега не подава ръка, за да й помогне. Ако бъда избран за президент на България, първото, което ще направя в международен план, е да поканя колегите си от Гърция и Македония на тристранна среща", допълни Марешки.
По думите му е дошло време бизнесът от двете страни на границата да направи възраждане на отношенията между Македония и България.
"Аз не съм политик. Искам да си гледам живота, семейството, бизнеса, но съм принуден да се изправя срещу статуквото, защото е дошло време да бъдем смели и да поискаме едно нормално бъдеще", завърши Марешки лекцията си пред представители на бизнеселита на Македония.
"Бизнесът говори на един език и затова на нас не ни трябват преводачи. Бизснесът е този, който може да направи така, че държавите да се съобразят с него и да създадат условия и в България, и в Македония, при които търговията и инвестициите да се реализират по-бързо и по-добре", заяви председателят на Македоно-Българската камара Зоре Темелковски.
"Винаги е хубаво, когато човек от бизнеса се опитва да влезе в политиката. Това е така, защото човекът от бизнеса много добре знае какви са проблемите, които съществуват за икономиката на държавата, какво пречи на търговията и на възможносттите за по-добро развитие. Така бъде ли той избран може да направи конкретни действия, за да подобри положението", заяви по време на дискусията Трифон Костовски бивш кмет на Скопие и депутат в македонския парламент. По думите му на Балканите няма място за разделение, всички са братя и приятели и действията на различните стопански камари и бизнесклубове дават пример какви трябва да бъдат отношенията между държавите.

Вижте още: http://www.mia.mk/en/Inside/RenderSingleNews/61/133403148